Gazoz şişelerinden market poşetlerine ve hatta kimlik kartımıza kadar her gün plastik görüyor ve kullanıyoruz. Bu plastiklerin çoğu petrokimya gibi malzemelerden geliyor. Peki bu plastikleri nasıl değerlendirebiliriz?
Öncelikle plastik atıkların sarı renkli geri dönüşüm kutuları veya sıfır atık torbaları içinde biriktirilmesi gerekir. Plastiğin geri dönüşümü ayrıştırma işlemiyle başlar. Plastik atıklar cinslerine göre sınıflandırılır ve kırma makinelerinden geçirilir. Bu sayede çok küçük parçalara ayrılır. Bu parçalara kepek adı verilir. Kepeklerde fire oluşmaması için yıkama işlemi yapılır. Yıkanarak temizlenen bu parçalar belirli oranlarla orijinal ham maddelerle karıştırılarak veya eritilerek kullanılabilir. Agromel makinalarında eritilerek kullanıldıklarında daha yüksek kaliteli ham madde haline gelirler. Bu makineler sayesinde plastik ham maddelere gerekli yoğunluk kazandırılır. Katkı maddesi olarak kullanılmaları durumunda ise ikinci sınıf ham madde olarak değerlendirilirler. 1 ton plastik atığın geri dönüşüm süreçlerinden geçirilerek kullanılması sayesinde 14 bin kWh enerji tasarrufu yapmak mümkündür.
Evizinde, iş yerinizde ve hayatınızın her yerinde kullandığımız malzemeleri sarı renkli geri dönüşüm kutularına atabilir veya Özcan Kardeşler'e emanet edebilirsiniz. Onlar sizin için plastik geri dönüşümünü yapmakta ve çevre kirliliğinin önünde geçmektedir.